W pracy kucharza ważny jest talent, umiejętności, a także zdobyte doświadczenie. Trzeba jednak pamiętać, że równie ważne są dobrej jakości produkty żywnościowe oraz sprawdzony sprzęt. Jeśli kucharz nie będzie miał dobrego zaplecza kuchennego, trudno od niego wymagać, by tworzył dania na najwyższym poziomie. Planując otwarcie restauracji zadbajmy więc o to, by zaplecze kuchenne było solidnie wyposażone i nie brakowało w nim żadnych, nawet drobnych i z pozoru mało istotnych akcesoriów.
W poszukiwaniu odpowiedniego sprzętu kuchennego warto zwracać uwagę na te urządzenia i akcesoria, które pochodzą od sprawdzonych producentów. Najlepiej takich, którzy specjalizują się w produkcji sprzętu dla gastronomii i pokrewnych branż. Dają oni gwarancję, że wszystkie ich produkty są zaprojektowane i wykonane z dbałością o najdrobniejsze detale, a także funkcjonalne, długowieczne i bezproblemowe w użytkowaniu. Im bardziej znana i uznana wśród kucharzy marka, tym większą możemy mieć pewność, że mamy do czynienia z produktami o absolutnie najwyższej jakości.
Akcesoria do zadań specjalnych
Praca kucharza kojarzy się na co dzień z używaniem przede wszystkim noża. Jest on niezbędny do siekania, krojenia, rozdrabniania, obróbki mięsa czy filetowania ryb. Przyda się również do obierania ziemniaków czy warzyw, a także do tworzenia efektownych dekoracji z różnych produktów żywnościowych. Jeśli chcemy, aby nóż spełniał swoje zadanie w stu procentach, warto stawiać na profesjonalne produkty, między innymi na yanagiba. Dobry nóż powinien być solidnie wykonany, mieć wszystkie normy, atesty i certyfikaty, nie wchodzić w kontakt z żywnością, a także być łatwy do utrzymania w czystości. Im lepsze akcesoria, tym większą można mieć pewność, że nie będziemy mieć żadnych problemów podczas ich użytkowania.
Dobre zestawy noży kuchennych
Każdy doświadczony kucharz wie, że jeden nóż w kuchni to stanowczo za mało. Co prawda w warunkach domowych często używamy jednego noża do wszystkiego, jednak w profesjonalnej kuchni lepiej jest stawiać na profesjonalne rozwiązania. Noże powinny być dopasowane do tego, co zamierzamy nimi kroić i jakie rodzaje prac wykonywać. Inne są noże do mięsa, do filetowania ryb, krojenia warzyw czy siekania drobnych produktów. Dobry zestaw noży kuchennych zawiera najczęściej kilka, czasem kilkanaście noży, które ułatwią przygotowywanie posiłków i obróbkę różnego rodzaju surowców. Warto inwestować w noże sprawdzone, solidne i trwałe, a niekoniecznie te najtańsze. Dobry zestaw noży to wydatek na długie lata, tymczasem tanie noże najczęściej pozostawiają wiele do życzenia pod względem jakości. Szybko się tępią, a co za tym idzie – dużo szybciej trzeba będzie je wymienić na nowe. To, co z pozoru wydaje się tanie, może więc być w ujęciu długoterminowym rozwiązaniem znacznie droższym.