Co sprawia, że ​​jesteś profesjonalnym szefem kuchni? Prezentacja gotowanego jedzenia – to dopiero początek. Choć tak – prezentacja to jedna z najważniejszych umiejętności wymaganych od profesjonalnego kucharza. Większość szefów kuchni potrafi gotować smaczne jedzenie, ale to, co naprawdę wyróżnia mistrza profesjonalnego szefa kuchni, to umiejętność sprawiania, by jedzenie wyglądało nie do odparcia.

Kreatywność w przygotowywaniu nowych potraw

Profesjonalny szef kuchni jest kreatywny w przygotowywaniu potraw. Nie boi się ryzykować z różnymi potrawami i zawsze stara się tworzyć nowe dania, które przemawiają do różnych segmentów i kultur społeczeństwa.

Organizacja kuchni

Szef kuchni, który prowadzi lub pracuje w kuchni, powinien być zorganizowany. Dobra organizacja obejmuje wiedzę, gdzie znajdują się wymagane składniki, utrzymywanie każdej powierzchni do gotowania w czystości oraz utrzymanie ogólnej higieny kuchni.

Zarządzanie zespołem kucharzy

Wysokiej jakości dania na skalę komercyjną nie mogą być tworzone samodzielnie. Do realizacji tego zadania potrzebny jest zespół kulinarnych profesjonalistów. Dlatego każdy profesjonalny kucharz powinien umieć pracować w zespole i powinien umieć zarządzać swoim zespołem w taki sposób, aby każdy członek zapewniał optymalną wydajność w oparciu o jego indywidualne umiejętności.

Bycie elastycznym i zaradnym

Oprócz tego, że jest dobrze zorganizowany i działa zespołowo, najlepszy profesjonalny kucharz powinien być elastyczny. Często zdarza się, że członek zespołu jest nieobecny lub jakiś składnik jest niedostępny. Czasami klient żąda czegoś, czego nie ma w zwykłym menu. W takich momentach szef kuchni powinien wiedzieć, jak zarządzać dostępnymi zasobami, aby osiągnąć pożądany rezultat.

Orientacja na klienta

W każdym biznesie klient jest królem, tak samo jest w biznesie kulinarnym. Klienci są jedynym powodem, dla którego profesjonalni kucharze otrzymują wynagrodzenie. Dobry szef kuchni wie, że każdy klient chce przede wszystkim świeżej żywności, która dobrze smakuje i jest atrakcyjnie prezentowana. Potrafi też obsłużyć reklamacje i prośby od nawet najbardziej nierozsądnych klientów.

Oprócz wyżej wymienionych umiejętności istnieją różne cechy osobowości, które definiują profesjonalnego szefa kuchni – wytrzymałość, przyjazność dla klienta i zarządzanie finansami. Profesjonalny kucharz jest w stanie pracować przez długi czas w godzinach szczytu, nie pozwalając, aby zmęczenie stało się czynnikiem wpływającym na jakość jego jedzenia. Bycie przyjaznym dla klienta zwiększa również lojalność wobec restauracji. Profesjonalny kucharz powinien umieć tak ułożyć menu, aby cena generowała dobry zysk i nadal była przystępna dla klientów.

W dzisiejszych czasach wybór zawodu szefa kuchni jest dość popularny i istnieje ogromne zapotrzebowanie na profesjonalnych kucharzy. W związku z tym istnieje wiele instytutów, które zapewniają szkolenie kucharzy. Aby zostać profesjonalnym szefem kuchni, zainwestuj też w bluzy kucharskie, które podkreślą wszystko to, o czym mowa powyżej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *