Oto, co musisz wiedzieć, aby wzmocnić układ odpornościowy i zachować zdrowie w miesiącach zimowych. W miarę jak noce się zbliżają, nasze myśli bez wątpienia skierują się w stronę podgrzewania ciast, gulaszu i pieczeni oraz innych wygodnych potraw na zimę. Nie ma nic złego w pobłażaniu sobie w miesiącach zimowych, ale jak zapewnić sobie wszystkie składniki odżywcze potrzebne organizmowi do walki z przeziębieniem i grypą? Trzeba znać dobry blog kulinarny i sprawdzać przepisy kulinarne, które się tam pojawiają!
Nasza dieta ma kluczowe znaczenie dla wzmocnienia naszego układu odpornościowego i pomocy w walce z zarazkami. Ale, jak mówi, ważne są również pozytywne nastawienia, ćwiczenia i dobry sen oraz takie strony jak: https://lifesherbs.pl/przepisy/.
Poświęć trochę czasu na ocenę swoich nawyków związanych ze stylem życia. Przepracowanie i brak odpoczynku, ćwiczeń i snu powodują, że tracimy energię i siły. Może to uczynić nas bardziej podatnymi na wpływy zewnętrzne. Aby osiągnąć witalność w miesiącach zimowych, daj sobie czas na relaks, ćwiczenia i staraj się zapewnić dobrą jakość i ilość snu – sprawdzaj też regularnie, co do zaproponowania ma catering domowy, czy blog kulinarny – to nieocenione źródło informacji!
1.Zaprzyjaźnij się z owsianką
Zacznij dzień od zdrowego śniadania o powolnym uwalnianiu, które zapewni Ci energię do obiadu. Rozgrzewający owies to świetny sposób na rozpoczęcie dnia. Spróbuj posypać orzechami lub nasionami i niektórymi sezonowymi owocami zimowymi, takimi jak jabłka, gruszki, żurawina lub daktyle.
2. Wybieraj owoce i warzywa bogate w witaminę C.
Dodawaj do posiłków pokarmy, takie jak słodkie ziemniaki, pomidory, czerwona papryka i owoce cytrusowe, ponieważ zawierają one witaminę C, która odgrywa ważną rolę w układzie odpornościowym i poziomie energii, co jest szczególnie ważne, jeśli regularnie ćwiczysz.
3. Poszukaj źródeł cynku, takich jak szpinak.
W miesiącach zimowych możemy zetknąć się z wirusami, które mogą powodować przeziębienia lub grypę. Dlatego ważne jest, aby nasz układ odpornościowy funkcjonował normalnie, a cynk się do tego przyczynia. Pokarmy takie jak ostrygi, szpinak i rośliny strączkowe są dobrym źródłem cynku.
4. Jedz więcej pokarmów bogatych w żelazo – lub przyjmuj suplementy.
Czerwone mięso, soczewica i zielone warzywa liściaste są dobrym źródłem żelaza, które wspomaga zdrowy układ odpornościowy. Jeśli nie zaspokajasz całego swojego zapotrzebowania na żelazo z samych źródeł żywności, rozważ przyjmowanie naturalnego suplementu diety zawierającego żelazo.
5. Zwiększ spożycie ryb, jajek i sera.
Ryby, takie jak łosoś i dorsz, a także mleko, jajka i ser, są doskonałym źródłem witaminy B12. Znajdziesz na nie pyszne przepisy kulinarne! Warto, bo witamina B12 przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, a także przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
6. Zamień słodkie pokarmy na słodkie warzywa korzeniowe i zupy
Czasami zimowe miesiące mogą sprawić, że sięgniemy po„ komfortowe pożywienie zawierające cukier, które mogą być szkodliwe zarówno dla talii, jak i dla poziomu energii. Istnieje jednak wiele zimowych potraw, które są pożywne i pocieszające – spróbuj pieczonych warzyw korzeniowych, które są pyszne i słodkie, lub zupy pełne warzyw są świetne na lunch, zwłaszcza z dużą ilością czosnku lub imbiru