Grillowanie za pomocą szpad do szaszłyków może być trudne. Jak zapobiec zapaleniu się drewnianych szaszłyków? A co z metalowymi szaszłykami? Zanim zaryzykujesz wzniecenie pożaru tam, zapoznaj się z niektórymi z tych informacji, a dodatkowych szukaj na stronie: https://art-win.pl/.
Jakie są ostateczne wytyczne dotyczące grillowania szaszłyków? Obserwuj płomień grilla, aby nie przypalić zbyt mocno szaszłyków, upewnij się, że jedzenie dobrze przylega do szampury i upewnij się, że wszystko smaży się równomiernie z każdej strony.
Latem wszyscy kochamy grilla, a co jest lepszego niż jedzenie? Jedzenie na patyku! Jedzenie typu szaszłyk jest popularne bez względu na wiek i osobę, którą chcesz poczęstować.
Wskazówki dotyczące decyzji – metalowe czy drewniane?
Istnieją dwa rodzaje szpad do szaszłyków: drewniane i metalowe. Większość drewnianych jest zrobiona z bambusa, ale będziemy na potrzeby tego artykułu mówić „drewniane” ze względu na tych miłośników grillowania, którzy upierają się przy obieraniu gałęzi do tego celu.
Drewniane szpady do szaszłyków są jednorazowe, co sprawia, że świetnie sprawdzają się w miejscach, w których nie ma gdzie umyć naczyń. Jednak wiele osób boi się, że mogą się podpalić. Nawet jeśli podpalisz ich końcówki, co jest trudne w przypadku bambusowych szaszłyków, możesz je szybko zdmuchnąć. Metalowe szampury nadają się do wielokrotnego użytku, dzięki czemu są mniej szkodliwe dla środowiska. Nie zapalą się, ale trzeba uważać, bo będą niesamowicie gorące. Można kupić specjalne z uchwytami, które nie oparzą nikogo, kto ich dotknie, ale są droższe. Nawet tanie szamputy metalowe są droższe niż te bambusowe.
Bambusowe szpady do szaszłyków
Bambus jest tym, z czego wykonana jest większość drewnianych szaszłyków, z nielicznym wyjątkiem specjalnych szaszłyków dla osób, które chcą przekonać się, czym jest zabawa z różnymi rodzajami drewna. Można je namoczyć w porównaniu do metalowych szaszłyków, których nie można namoczyć, aby nadać potrawom więcej smaku.
Bambus jest idealny do szaszłyków, ponieważ jego gładka konsystencja ułatwia nasuwanie na niego jedzenia bez wbijania odłamków. Nie jest również tak łatwopalny jak inne rodzaje drewna, zwykle zwęgla się tylko na grillu.
Metalowe szampury do szaszłyków
Metalowe szampury do grilla są zwykle wykonane ze stali nierdzewnej. Szaszłyki mogą być bardziej płaskie i szersze, aby zwiększyć stabilność, lub po prostu okrągłe. Niektóre mają uchwyt zapobiegający poparzeniom podczas chwytania szpikulca, inne nie.
Metalowe szampury są często kupowane przez ludzi, ponieważ:
-
w ogóle się też nie zwęglają
-
są niedrogie
-
nie trzeba ich moczyć
Nowym pomysłem na grillowanie były szersze i bardziej płaskie metalowe szampury. Problemem, którego doświadczało wiele osób w przypadku typowych okrągłych – było kołysanie się jedzenia. Ponieważ różne kawałki dochodziły do właściwego smaku w różnym czasie, trudno było zapewnić równomierne grillowanie wszystkich stron. Te płaskie szampury mają właśnie na to zaradzić. Warto spróbować, jeśli jeszcze nie miałeś okazji.
– Podajnik Kubełkowy – definicja i zastosowanie w przemyśle