Barwniki spożywcze są nieodłącznym elementem wykorzystywanym zarówno na masową skalę w przemyśle spożywczym, jak również w warunkach domowych przez osoby, które pasjonują się gotowaniem, a w szczególności przygotowywaniem efektownych wypieków cukierniczych. Jeśli jednak chcesz je wykorzystywać na własną rękę, dobrze jest nieco zapoznać się z tematem. Wśród barwników są bowiem takie, które są bezpieczne dla naszego zdrowia i te, które nie do końca będą obojętne dla naszego organizmu.
Barwniki spożywcze można podzielić na naturalne i sztuczne. Te pierwsze pochodzą z naturalnych produktów, są ekstraktami, wyciągami, mogą być sproszkowane lub w płynie. Na drugim biegunie są barwniki i substancje, które nie do końca mają naturalne pochodzenie. Dotyczy to nie tylko barwników, ale również innych środków wykorzystywanych w przetwórstwie i przemyśle spożywczym. Dobrym przykładem może być dym wędzarniczy – naturalne wędzonki powstają w tradycyjnych wędzarniach, te sztuczne natomiast – w specjalnym płynie o aromacie dymu wędzarniczego, który również zawiera barwniki mające wpływ na ostateczny wygląd produktu. W niektórych przypadkach dosyć trudno jest odróżnić, który produkt był barwiony naturalnie, a który jest sztuczny i pełen nie do końca obojętnych dla naszego zdrowia substancji.
Jak odróżniać barwniki naturalne od sztucznych?
Odróżnianie naturalnych barwników od ich sztucznych czy identycznych z naturalnym odpowiedników nie jest tak proste, jak mogłoby się wydawać. Wiele osób sądzi, że kluczem do wszystkiego jest E. ta litera z cyframi następującymi po niej kojarzy się ze sztucznymi dodatkami do żywności, także z barwnikami, które nie mają wiele wspólnego z naturą. W rzeczywistości okazuje się jednak, że pod nazwą E pojawiają się także w pełni naturalne barwniki, jak kurkumina, ryboflawina czy naturalny karoten. Dlatego też nie warto mocno demonizować E w składzie, gdyż w rzeczywistości może się okazać, że w produkcie znajdują się jednak wyłącznie naturalne składniki. Bywa i tak, że te sztuczne barwniki nazywają się dużo przyjemniej i prościej niż ich naturalne odpowiedniki. Jedynym sposobem jest zdobycie dużej ilości wiedzy na temat technologii żywności i wszystkich procesów, jakie są wykorzystywane w obróbce i przetwórstwie. Im więcej zdobędziemy wiedzy, tym łatwiej będzie nam czytać wszystkie etykiety i dokonywać odpowiednie decyzje zakupowe.
Poszukiwania naturalnych barwników
Jeśli chcesz mieć pewność, że w kuchni wykorzystujesz naturalne barwniki, dobrze jest szukać takich producentów i firm, które specjalizują się właśnie w tych produktach. Naturalne barwniki można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością, a także w wielu sklepach internetowych. Owszem, ich działanie nie jest może tak spektakularne jak w przypadku sztucznych barwników, jednak najważniejsze w jedzeniu są właściwości smakowe i zapachowe, a kolorowy wygląd ma zdecydowanie drugorzędne znaczenie. Lepiej, aby tort czy ciasto miało nieco przytłumione barwy niż gdyby było w intensywnych kolorach, ale całkowicie sztucznego pochodzenia.